jarní prázdniny 2022

Hledáte tipy na jarní prázdniny 2022? Vyrazit můžete na lyžovačku či za jinými akcemi. Ptáte se, co vidět o jarních prázdninách? Turistických atrakcí je v České republice opravdu mnoho a několik dalších se plánuje otevřít v roce 2022. Podívejte se, jaké nové atrakce stojí za to v Česku navštívit!

Tipy na jarní prázdniny 2022

Muzeum vorařství Praha a nový zápis na seznam UNESCO

Voraři se zabývali stavbou vorů a plavením dříví po Vltavě minimálně od 11. století, poskytovali obyvatelům města stavební a palivové dříví. Když přepravu dřeva převzala železnice, začal rafting v Česku i ve světě upadat v zapomnění. Vorařství je dnes v Evropě téměř nevídanou činností, ale české raftingové tradice stále udržují nadšenci sdružení v několika pražských spolcích. Pokud se tradice skutečně zařadí do Nehmotného dědictví, budou mít Češi co slavit. Dnes mohou turisté zajít na Podskalskou celnici v Praze, kde funguje muzeum vorařství. Návštěvníci si tam mohou vyzkoušet tuto nelehkou profesi a přesvědčit se, jak bylo pro voraře za starých časů obtížné sjíždět peřeje a mělčiny řeky Vltavy.

České vorařství bylo v roce 2021 nominován na zápis na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Další památky v ČR zapsané na seznam UNESCO je například hřebčín v Kladrubech, Květinová zahrada v Kroměříži nebo Praha Staré město, atd.

Dolní Morava: nejdelší visutý most světa

Další tip pro jarní prázdniny 2022 je Dolní Morava. Výletní centrum na Dolní Moravě plné turistických atrakcí. Můžete se tam například vydat po slavné Cloud Path nebo si zazávodit na bobové dráze. Na jaře 2022 bude region obohacen o další atrakci: nejdelší visutý most světa, který se bude rozprostírat nad Mlýnickým údolím. 730 metrů dlouhý most pro pěší spojí dva horské vrcholy malebnou lávkou, zavěšenou téměř 100 metrů nad zemí!

Čtěte také: Udržitelnost a cestování

Virtuální prohlídka jaderné elektrárny

Jaderná elektrárna Temelín je jednou z neobvyklých českých atrakcí, oblíbená mezi příznivci alternativní turistiky, technologií a vzrušení. V roce 2022 bude spuštěn speciální program virtuální prohlídky. Turisté si budou moci nasadit speciální brýle a sluchátka a vydat se na výlet do nejstřeženějších koutů elektrárny i uvnitř samotného reaktoru.

Jarní prázdniny 2022: Via ferrata pár minut od centra města

Via ferrata, turistická horolezecká cesta, je něco, co mají rádi hledači vzrušení nejvíce. Nejčastěji však musíte hodně cestovat, abyste se dostali do těch správných hor nebo propastí.

V České republice byla otevřena via ferrata jen pár minut chůze od centra Českého Krumlova. Trasa nabízí různé stupně obtížnosti, nejdelší dvojitý lanový most v ČR a krásné výhledy na Krumlov a zámek.