pronajem auta

Bez ohledu na to, zda se rozhodnete pro víkendový výlet nebo delší pobyt či budete na služební cestě, půjčovna aut nabízí mnoho výhod, které vám cestu zpříjemní. Je to možnost dostat se rychleji do míst, která jsou cílem naší cesty, včetně těch hůře dostupných MHD, je to svoboda cestovat bez jízdních řádů, je to také dobré řešení, pokud chcete navštívit okolí města. Na druhou stranu byste si měli dát pozor i na pár klíčových bodů, které s půjčováním aut souvisí, abyste se vyhnuli stresovým situacím a užili si cestu. Jak na pronájem auta?

Čtěte také: Jak vybrat dovolenou?

Jaké jsou náklady na pronájem auta?

Kolik zaplatíte za pronájem auta závisí na tom, kolik dní ho potřebujete a o jaký typ auta se bude jednat. Ceny se mohou lišit v závislosti na městě, ve kterém se nacházíte. Ve velkých městech je obvykle několik půjčoven, proto se vždy vyplatí nabídky porovnat. Určete si, co je pro vás důležité, kolik lidí bude cestovat, k čemu chcete auto používat. Pokud se plánujete pouze pohybovat po městě, možná se vyplatí vzít menší auto, plánovat další cesty, možná je lepší si připlatit za vyšší komfort.

Jaké mohou být dodatečné náklady?

Dodatečné poplatky za pronájem auta mohou výrazně zvýšit celkové náklady na pronájem automobilu, proto si před půjčením věnujte pozornost, kolik to stojí:

  • překročení maximálního počtu najetých kilometrů,
  • dětská sedačka,
  • GPS navigace,
  • překročení hranic,
  • vrácení vozu na jiném místě, než jste si jej půjčili,
  • nutnost umýt auto (náklady na mytí auta).

Jaký je stav vozu?

Důležité je, jaké auto si půjčíte. Výhodou nových vozů je vestavěná GPS navigace, která usnadňuje pohyb po městě. Než opustíte půjčovnu, nezapomeňte si auto vyfotit. Vůz pečlivě prohlédněte a případné závady nahlaste zaměstnanci. Po podepsání protokolu o převzetí přebírá zákazník odpovědnost za případné vzniklé škody.

Jaký je rozsah a spoluúčast v pojištění?

V ceně pronájmu auta je pouze povinné ručení, proto se vyplatí připojištění, které ochrání před krádeží nebo poškozením. Často smlouvy obsahují i ​​ustanovení o tzv. vlastní účasti na škodě. Toto je maximální částka, která vám může být v souvislosti s incidentem účtována. Zkontrolujte si i tento údaj před podpisem smlouvy.