balibali

Bali, jeden z nejturističtějších ostrovů světa, není nedotčeným rájem. Ale i když může být útěk z jižního Bali a Ubudu obtížný, odhodlaní hledači samoty budou moci najít spoustu odlehlých míst mimo tato hlavní turistická místa.

Za zvážení stojí i výlet na den či dva na nedaleké ostrovy Nusa Penida, Nusa Lembongan, nebo o něco dále – Gili Island.

Tanah Lot

Tanah Lot je nejcharakterističtějším chrámem ostrova. Tento chrám stojí na vrcholu obrovské skály obklopené mořem a vlny neustále narážejí na jeho základnu. Jako jeden z nejdůležitějších chrámů na Bali, Tanah Lot vzdává hold strážným duchům moře. Chrám je známý nejmalebnějšími západy slunce.

tannah lot
tanah-lot

Chrám Uluwatu

Uluwatu je jedním z nejvýznamnějších chrámů na Bali, který se nachází na okraji útesu na jihozápadě poloostrova Bukit. Zde můžete vidět malebné západy slunce. Stejně jako Tanah Lot má i Uluwatu poblíž otevřený amfiteátr, kde si můžete užít ohnivé tance kecak. Opičí les hraničí s areálem chrámu.

Ubud a rýžová pole

Ubud je známý svými malebnými rýžovými poli. Pole s nejlepším výhledem jsou severně od hlavního centra Ubudu, podél silnice Tegallalang. Najdete zde četné stánky a obchody s uměním, které nabízejí předměty a kuriozity všeho druhu. To vše podél hlavní ulice, stejně jako malé restaurace nabízející skvělé výhledy.

Opičí les: Forest Monkey

Hned za hlavním letoviskem v Ubudu je Ubud Monkey Forest jedním z hájů makaků a pravděpodobně nejznámější. Také známý jako posvátný opičí les v Padangtegalu a oficiálně nazývaný Wisata Wenara Wana Mandala, opičí les Ubud. Je to místo vědeckého bádání, ale i místo duchovní a kulturní povahy s chrámy posvěcenými místními obyvateli.

Co stojí za to na Bali vyzkoušet?

Většina lidí plánuje svůj první výlet na Bali za sluncem a prohlídkou památek, ale rozhodně to stojí za to i kvůli úžasnému jídlu.

Jedním z nejoblíbenějších jídel na Bali je Babi Gulin, tedy pečené prase podávané samozřejmě s rýží a nejrůznější taštičky grilované na kokosové kůži, včetně kuřete, prasete, tuňáka a jehněčího. Zní to chutně, že? Když k tomu přidáme večeře při západu slunce…

Jakou měnu si vzít na Bali?

Oficiální měnou na Bali je Indonéská rupie, kterou je nejlepší koupit na místě v autorizovaných směnárnách na Bali (mimo letiště!). Vyplatí se vzít si z domova americké dolary, protože to obvykle poskytuje nejlepší konverzní poměr. Pokud máte jinou měnu, například euro nebo britskou libru, není problém ji na Bali vyměnit za rupie.

Čtěte také: Bali – vyplatí se jet a kdy?

Jaké elektrické zásuvky jsou na Bali?

Na ostrově jsou evropské zásuvky, stejné jako máme v Česku. V prestižních hotelech nechybí ani UK zásuvky nebo dokonce USB porty pro nabíjení smartphonů a tabletů. Jinými slovy, nemusíte se o to starat, všechna svá zařízení snadno nabijete a nepotřebujete žádné speciální vypínače do zásuvky.

Jaká je změna času oproti českému?

Změna času na Bali je +6 hodin v letním čase a +7 hodin v zimním čase. Na ostrově nedochází k žádným změnám času, takže je zde celoročně jedno časové pásmo. Zajímavostí je, že východ a západ Slunce probíhá celoročně přibližně ve stejnou dobu, tedy cca 6:15 – 18:15.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *