kávakáva

Než vás díky nové sezóně zavalí turistické a festivalové šílenství u příležitosti koncertů nebo hledání klidu někde v horách, položte si zásadní otázku: jak doplníme kofein v krvi na cestách a s pomocí z jakého vybavení vznikne nejlepší turistická káva?

Lidé se dělí na ty, kteří jsou schopni pít kávu z čerpacích stanic, a na ty, kteří nemohou. O něco kvalitnější kávu můžeme očekávat v řetězcích fastfoodů na dálnici, i když chuť kávy je tam lepší zalít velkým množstvím mléka. Pokud však patříte k lidem, kteří pijí kávu dobrou nebo nepijí vůbec, vyplatí se přehodnotit logistiku vaření turistické kávy z vlastních zdrojů. Cestování s vlastním zařízením nemusí zahrnovat velký balík. Máme několik možností, aby zařízení nezabíralo příliš místa a nepřidávalo příliš velkou váhu vašim zavazadlům.

1. Káva a Aeropress

První možností je Aeropress – lehký (pouze 200 gramů!), Zabere málo místa, nacpete do něj i zásobu zrnek, mlýnek nebo pár navíc ponožek. Kávovary z celého světa soutěží v neformálním mistrovství ve vaření kávy na neobvyklých místech. Svět již obletěly fotografie Aeropressu, jak se vaří ve vlaku, na vrcholu hory, v letadle, na chodníku, v parku – takže není třeba brzdit svou fantazii! Navíc, pokud nás doprovází sabotér, který nepije kávu, můžeme si s takovou jednotkou uvařit i čaj.

Čtěte také: 7 nejdůležitějších věcí, které byste si měli vzít sebou na dovolenou

2. Příslušenství

V domácích či kavárenských podmínkách nás při vaření kávy doprovází celá řada doplňkového vybavení. Hodit se vám bude konvice s husím krkem, váha s časovačem, mlýnek, filtry nebo hrnek. Pro každý z nich jsme schopni najít kempingovou alternativu, která vám pomůže vytvořit lahodnou turistickou kávu! Teplou vodu si můžete koupit na nejbližším obchodním místě. Vroucí vodu si můžete vzít i z domova v termosce. Aby se káva uvařila vám stačí 80 stupňů Celsia.

V polních podmínkách lze váhu nahradit jakýmkoli „dávkovačem“, na kterém předem zkontrolujeme objem k počtu zrn. Ideální je lžička dodávaná s překapávačem i Aeropress, který pojme asi 19 gramů kávy. Chytré jsou i jednorázové šálky na omáčky. Pojmou kolem 30 gramů kávy a mají uzamykatelné víko, takže je můžete použít jak jako odměrky, tak připravovat hotové porce. Káva lze také nalít do jednorázových sáčků, což je ideální varianta pro ty, kteří šetří místem.

Máte tip, co si vzít sebou na přípravu kávy na cesty? Podělte se s námi o něj.